Je hebt een groot hart voor kinderen. Zij voelen zich bovendien helemaal op hun gemak in jouw omgeving. Maar naast de vrijblijvende spelletjes en het knutseluurtje, wil je ook graag je handen uit de mouwen steken voor de algemene ontwikkeling. Dan is de opleiding ‘buitenschoolse kinderopvang’ van Qrios ongetwijfeld iets voor jou! Niet alleen red je druk bezette ouders uit de nood door hun oogappel(s) buiten de schooluren op te vangen, je zet je in om stimulerende activiteiten te organiseren. Professioneel aan de slag met kinderen van 3 tot 12 jaar? Verder lezen en inschrijven bij Qrios is de boodschap. 

 

Inhoud

 • Tijdens de opleiding leer je signalen van kleine en grote(re) kinderen herkennen. Zodoende kan je anticiperen op bepaalde noden, gevoelens, enzomeer. Je leert tevens welke manier van contact met het kind aangewezen is en dat in uiteenlopende situaties
 • Een belangrijk aspect van kinderopvang is natuurlijk de verzorging van de kinderen en indien nodig het toedienen van de Eerste Hulp Bij Ongevallen. 
 • Je leert ook met de vader en moeder een goede band te ontwikkelen. Tenslotte sta je dagelijks in contact met één van beide tijdens de breng- en onthaalmomenten. Door een regelmatig overleg kan je de aanpak van zoon of dochter bijsturen en optimaliseren. Je houdt daarbij rekening met de socio-culturele achtergrond van het kind en gezin
 • Ouders laten hun kinderen niet graag achter in een omgeving die niet duidelijk kindvriendelijk is ingericht. Daarom leer je de werkruimte gepast en aantrekkelijk inkleden. Ook aspecten als onderhoud, hygiëne en veiligheidsrisico’s komen hierbij uitgebreid aan bod
 • Bij het participeren in een kinderopvang horen ook enkele administratieve taken. Zo zal je aanwezigheden moeten registreren, bepaalde gedragingen rapporteren en nota’s aan collega’s of ouders bezorgen. Teamvergaderingen zijn ook niet vreemd aan het beroep. Qrios leert je in al het hiervoor genoemde verantwoordelijkheid opnemen en de taken correct uitvoeren.
 • Heb je nog geen diploma secundair onderwijs, dan kan je in ons centrum deze opleiding combineren met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming en zo je diploma behalen. Het voordeel van dit diploma is een betere verloning in welzijns- en gezondheidsvoorzieningen die georganiseerd worden door een openbaar bestuur.
 • Via de link stageplaatsen kan je al op zoek gaan naar een stageplaats of kan je kennismaken met de voorzieningen waar je als stagiair en beroepskracht aan de slag kunt gaan.

 

De opleiding ‘kinderbegeleider’ bestaat uit twee trajecten: ‘baby’s en peuters‘ en ‘schoolgaande kinderen’. Elk traject afzonderlijk levert een specifiek certificaaat of diploma op (kinderbegeleider baby’s-Peuters of kinderbegeleider schoolgaande kinderen) en beslaat standaard 1 jaar. Cursisten worden aangemoedigd om - via 1 semester extra - beide trajecten te volgen omdat dit hun kansen op werkgelegenheid gevoelig uitbreidt.

Wij adviseren je om vooraf deel te nemen aan een infodag van campus VSPW. De data van de infodagen vind je op onze homepagina bij ‘Nieuws & activiteiten’. Tijdens een infodag kan je:

 • uitgebreid kennismaken met de zorg- en welzijnsopleidingen
 • inzicht verwerven in cursusmateriaal en ander lesmateriaal
 • inschrijven en het voorschot betalen

Om een goede start te maken, bieden wij ook de mogelijkheid om info op jouw maat te bespreken:

 • gesprek met de opleidingscoördinator over een leerweg op jouw maat: vrijstelling op basis van voorgaande opleidingen, spreiden van de opleiding in de tijd, afspraken bij leerproblemen, …
 • administratieve en financiële info waarbij je vragen kan stellen over de VDAB, vrijstelling RVA, kindergeld, betaald educatief verlof, opleidingscheques, prijs van je beroepsopleiding, …

Praktisch

Voor deze beroepsopleiding kom je minstens 1 tot 2 dagen per week naar de campus en je hebt gemiddeld 3 dagen per week stage. Het modeltraject kan je succesvol beëindigen in 1 schooljaar.

max. € 300 per semester, exclusief handboeken en lesmateriaal

Geen voorkennis vereist.

Voor meer info kan je terecht bij sylvia.haex@qrios.be.

Lessenrooster / inschrijven

Kinderbegeleider schoolgaande kinderen   Inschrijven Lesuren Start Einde
Hasselt Toon lesmomenten inschrijven 08:55 - 12:35 02 feb 2021 20 jun 2021
 dinsdag Toon lesmomenten inschrijven 08:55 - 17:05 07 sep 2020 24 jan 2021
5612-83