Op 26 april 2006 werd de Vlaamse gebarentaal in het Vlaams parlement erkend als een minderheidstaal die wettelijke bescherming geniet. Een erkenning die inhoudt dat deze taal meer zichtbaar wordt in onze maatschappij: dove kinderen hebben vanaf de kleuterschool recht op een tolk, het Journaal en Karrewiet worden getolkt in Vlaamse gebarentaal, zelfs in bepaalde series of reclamespotjes verschijnt al eens een vleugje gebarentaal.

Maar meer nog is dit voor heel wat dove en slechthorende mensen de meest toegankelijke taal. Wil jij, als leraar, hulpverlener, begeleider, familielid, vriend of geïnteresseerde bijdragen tot een betere communicatie met gebarentaalgebruikers? Dan sluit de opleiding Vlaamse gebarentaal van Qrios perfect aan bij je wensen!

 

 

Inhoud

De opleiding Vlaamse gebarentaal (richtgraad 1) bestaat uit drie modules en wordt in drie schooljaren aangeboden, telkens van september tot juni.

In het eerste jaar gaan we aan de slag met thema’s zoals ‘Jezelf voorstellen’, ‘Hoe zie ik eruit ?’, ‘Hobby’s’… zodat je wat betreft de woordenschat de eerste stappen kan zetten in een gesprek met een gebarentaalgebruiker. Daarnaast komt de grammatica uitgebreid aan bod: je zal versteld staan wat je allemaal kan doen met je wenkbrauwen en meer nog, wat dat allemaal betekent. Tot slot is er aandacht voor vragen rond doofheid, want heb jij je al eens afgevraagd of doven in gebarentaal dromen en hoe ze weten wanneer er iemand aanbelt?

In het tweede jaar breiden we onze woordenschat uit met thema’s zoals ‘Gevoelens’, ‘De dierentuin’ en ‘Winkelen’. Verder focussen we ons nog op de grammaticale aspecten zoals ‘rolneming’ en ‘classifiers’ en zal je meer en meer beseffen dat subtiele lichaamsbewegingen een wereld van verschil maken.

In het derde jaar gaan we nog een stapje verder. Geen enkel onderwerp wordt uit de weg gegaan: social media, politieke discussies, kennis over landen en culturen… Je kan het zo gek niet bedenken!

Praktisch

120

Geen voorkennis vereist.

Meer info bij: Kristien.Vanluyd@Qrios.be

Lessenrooster / inschrijven

Vlaamse gebarentaal   Lesuren Start Einde Inschrijven
Hasseltwoensdag Toon lesmomenten 14:00 - 15:30 07 sep 2020 30 jun 2021inschrijven
1592-40