Hulpkelner

Je wil graag snel aan de slag in de horeca, maar werkt het liefst met behulp van duidelijke orders? Dan zit je bij de opleiding ‘hulpkelner’ van Qrios helemaal goed! Ons professioneel team leert je zaalmateriaal en meubilair onderhouden, helpen bij de mise-en-place van dienstmateriaal (brood, boter, linnen, dressings, ...), aanbrengen van gerechten in opdracht van de hoofdkelner, afruimen, en ga zo maar door. In het restaurantwezen is menig zaalmedewerker op zoek naar een professionele rechterhand, welke jij binnenkort dankzij Qrios kan bieden! Maar de job is natuurlijk gevarieerder dan dat; je onderhoudt tevens contact met het keukenpersoneel en zal de kans krijgen om gasten te begeleiden.

Inhoud

De beroepsoleiding "hulpkelner" bestaat uit volgende modules:

  • Basis zaal: 40 lt (1)                                                                               
  • Onthaal en omgang met gasten: 40 lt (1)                                   
  • Interactie zaal/keuken 40 lt (1)                                                  
  • Zaalvoorbereiding en bediening van gasten: 80 lt (2)   
  • Zaalversnijdingen en –bereidingen 40 lt (1)                         
  • Drankenkennis, bar en cocktails 40 lt (1)

Praktisch

Neem voor je individueel traject contact op met de campus: 013 33 88 98.
280 lesuren. Via het modeltraject kan je je certificaat in 2 jaar behalen.

(1) instapvrije module

(2) Je beschikt over het deelcertificaat van de modules ‘Basis zaal’, ‘Onthaal en omgang met gasten’ en ‘Interactie zaal/keuken’ of voldoet aan één van de overige toelatingsvoorwaarden voor sequentieel geordende modules van het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs.

Lessenrooster / inschrijven

5649-23

Basis zaal

Deze module wordt gecombineerd met de modules Basis keuken en Initiatie warme keuken. Wil je met een certificaat of diploma graag in de horeca aan de slag, dan is het ook belangrijk dat je als (hulp)kok op een correcte manier een tafel kan opdekken en de basistechnieken van het zaalgebeuren beheerst.

 

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het voorbereiden en klaarzetten van een zaal;
  • een beeld krijgen van de sector met zijn verschillende mogelijkheden.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september/januari
40 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

Basis zaal   Lesuren Start Einde Inschrijven
Campus SINT-MARTINUS Herk-de-stad (Oude Tramweg 5)dinsdag 18:59 - 19:58 05 sep 2017 21 jun 2018inschrijven
 donderdag 18:59 - 19:58 07 sep 2017 21 jun 2018inschrijven
1778-32

Onthaal en omgang met gasten

Je leert technieken die nodig zijn bij het ontvangen en bedienen van gasten.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het verwelkomen en het begeleiden van gasten;
  • het opdienen van gerechten en dranken;
  • het afruimen van de tafels;
  • het behandelen van klachten.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
40 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

Onthaal en omgang met gasten   Lesuren Start Einde Inschrijven
Campus SINT-MARTINUS Herk-de-stad (Oude Tramweg 5)dinsdag 18:00 - 20:05 05 sep 2017 10 jan 2018inschrijven
1813-67

Interactie zaal/keuken

Je leert technieken die nodig zijn bij het ontvangen en bedienen van gasten.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het verwelkomen en het begeleiden van gasten;
  • het opdienen van gerechten en dranken;
  • het afruimen van de tafels;
  • het behandelen van klachten.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
40 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

Interactie zaal/keuken   Lesuren Start Einde Inschrijven
Campus SINT-MARTINUS Herk-de-stad (Oude Tramweg 5)dinsdag 20:08 - 22:05 05 sep 2017 10 jan 2018inschrijven
1814-68

Zaalvoorbereiding en bediening van gasten

Je leert technieken die nodig zijn bij het opmaken van bestellingen, het bedienen van gasten en het voorbereiden van zaalversnijdingen en -bereidingen.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het opnemen van bestellingen;
  • het bedienen van gasten;
  • het voorbereiden van zaalversnijdingen en –bereidingen.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

De cursist dient verplicht de basiscompetenties te bezitten van de modules:

  • Basis zaal
  • Interactie zaal/keuken
  • Onthaal en omgang met gasten

Lessenrooster / inschrijven

1816-70

Zaalversnijdingen en -bereidingen

Je leert technieken die nodig zijn bij het bedienen van gasten en het voorbereiden van zaalversnijdingen en -bereidingen.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het opnemen van bestellingen;
  • het bedienen van gasten;
  • het uitvoeren van zaalversnijdingen en –bereidingen.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
40 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

1817-71

Drankenkennis, bar en cocktails

Je leert in een restaurant of bij banketten verschillende dranken serveren.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het tappen en schenken van bier;
  • het schenken en het serveren van alcoholische en niet-alcoholische dranken;
  • het klaarmaken, het schenken en het serveren van warme dranken.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
40 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

1815-69

Stage zaal

Wil je na een opleiding van hulpkelner of kelner je vakkennis nog wat aanscherpen onder begeleiding van een stagebegeleider en stagementor, dan kan je in een restaurant of brasserie naar keuze een stage in de bediening volgen van 160 lestijden.

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het toepassen van de basiscompetenties uit de opleiding hulpkelner;
  • het hanteren van correcte gesproken en geschreven taal;
  • het aannemen van een correcte houding.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en aan beroepshoudingen.

Praktisch

september, januari
160 lestijden

De cursist heeft de basiscompetenties bereikt van de modules:

  • zaalvoorbereiding en bediening van gasten
  • zaalversnijdingen en –bereidingen
  • drankenkennis, bar en cocktails

Lessenrooster / inschrijven

1819-73