Banketbakker

Fijn bereid gebak met een exclusieve uitstraling, vergezeld door een dampend kopje koffie ... een mens zou voor minder ongeduldig en enthousiast op zijn stoel gaan schuifelen! Of een vitrine gevuld met hapjes, rijkelijk versierd met chocoladeglazuur, slagroom, geconfijte vruchten, nougatine, vers fruit, amandelschaafsel of marsepein. Wie heeft nog niet aan dat raam staan watertanden? Hoewel banket eerder voor speciale gelegenheden of het vieruurtje op zondag wordt aangekocht, blijft deze afdeling in de bakkerij ‘booming business’. Wie niet weken van tevoren een heerlijke creatie reserveert, is eraan voor de moeite. Werk jij graag creatief in de zoete keuken en wil je je kookkunsten tot een hoger niveau tillen? Dan zit je helemaal op je plaats in de opleiding ‘banketbakker’ van Qrios!

Inhoud

De beroepsopleiding "Banketbakker" bestaat uit volgende modules:

  • Beslagen: 80 lesuren                                                                                               
  • Vet- en kookdegen: 80 lesuren                                                                          
  • Bladerdeeg: 80 lesuren                                                                           
  • Specialiteiten beslagen: 80 lesuren 
  • Specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen: 80 lesuren 
  • Banketspecialiteiten: 80 lesuren 
  • Dieetproducten banketbakkerij: 80 lesuren 
  • Stage banketbakkerij: 160 lesuren 
  • Verkoop (banket)babberij- en aanverwante producten: 80 lesuren 
  • Organisatie (banket)bakkerij en aanverwante: 80 lesuren    

Praktisch

Neem voor je individueel traject contact op met de campus: 013 33 88 98.
840 lesuren. Via het modeltraject kan je je certificaat in 2 jaar behalen.

Lessenrooster / inschrijven

5643-17

Beslagen

Je verwerft de technieken om op uitvoerend niveau beslag voor biscuits en cakes te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken, te bewaren en te verpakken, met aandacht voor de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van beslag;
  • het afwerken van beslag;
  • het bewaren en verpakken van beslag.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

Beslagen   Lesuren Start Einde Inschrijven
Campus SINT-MARTINUS Herk-de-stad (Oude Tramweg 5)maandag 18:00 - 22:05 04 sep 2017 10 jan 2018inschrijven
 woensdag 13:20 - 17:25 06 sep 2017 21 jun 2018inschrijven
1783-37

Vet- en kookdegen

Je verwerft de technieken om op uitvoerend niveau vet- en kookdegen te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken, te bewaren en te verpakken, met aandacht voor de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van vet- en kookdegen;
  • het afwerken van vet- en kookdegen;
  • het bewaren en verpakken van vet- en kookdegen.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

1784-38

Bladerdeeg

Je verwerft de technieken om op uitvoerend niveau bladerdeeg te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken, te bewaren en te verpakken, met aandacht voor de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van bladerdeeg;
  • het afwerken van bladerdeeg;
  • het bewaren en verpakken van bladerdeeg.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

1785-39

Specialiteiten beslagen

Je verwerft competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een banketbakker specialiteiten beslagen bereidt, verwerkt, bakt, afwerkt en bewaart en verpakt. De activiteiten uit de voorgaande modules worden herhaald, omdat deze bijkomende onderliggende competenties bevatten: het gaat hier over een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van specialiteiten beslagen;
  • het afwerken van specialiteiten beslagen;
  • het bewaren en verpakken van specialiteiten beslagen.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

De cursist beschikt over het deelcertificaat van de modules:

  • Beslagen
  • Vet- en kookdegen
  • Bladerdeeg

Lessenrooster / inschrijven

Specialiteiten beslagen   Lesuren Start Einde Inschrijven
Campus SINT-MARTINUS Herk-de-stad (Oude Tramweg 5)maandag 18:00 - 22:05 04 sep 2017 10 jan 2018inschrijven
1792-46

Specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen

Je verwerft competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een banketbakker specialiteiten bladerdeeg en vet- en kookdegen bereidt, verwerkt, bakt, afwerkt en bewaart en verpakt. De activiteiten uit de voorgaande modules worden herhaald, omdat deze bijkomende onderliggende competenties bevatten: het gaat hier over een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • bereiden, verwerken en bakken van specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen;
  • het afwerken van specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen;
  • het bewaren en verpakken van specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

De cursist beschikt over het deelcertificaat van de modules:

  • Beslagen
  • Vet- en kookdegen
  • Bladerdeeg

Lessenrooster / inschrijven

1794-48

Banketspecialiteiten

Je verwerft competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een banketbakker banketspecialiteiten bereidt, verwerkt, bakt, afwerkt en bewaart en verpakt. De activiteiten uit de voorgaande modules worden herhaald, omdat deze bijkomende onderliggende competenties bevatten: het gaat hier over een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van banketspecialiteiten;
  • het afwerken van specialiteiten banketspecialiteiten;
  • het bewaren en verpakken van banketspecialiteiten.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

De cursist beschikt over het deelcertificaat van de modules:

  • Beslagen
  • Vet- en kookdegen
  • Bladerdeeg

Lessenrooster / inschrijven

Banketspecialiteiten   Lesuren Start Einde Inschrijven
Campus SINT-MARTINUS Herk-de-stad (Oude Tramweg 5)donderdag 18:00 - 22:05 07 sep 2017 10 jan 2018inschrijven
1793-47

Dieetproducten banketbakkerij

Je leert dieetproducten banketbakkerij bereiden, verwerken, bakken, afwerken en bewaren en verpakken op basis van een elementaire kennis van voedings- en dieetleer. Je verwerft de competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een bakker moet kunnen functioneren.

De activiteiten uit de voorgaande modules worden herhaald omdat deze bijkomende onderliggende competenties bevatten: het gaat hier over een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van dieetproducten banketbakkerij;
  • het afwerken van dieetproducten banketbakkerij;
  • het bewaren en verpakken van dieetproducten banketbakkerij.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
160 lestijden

De cursist beschikt over het deelcertificaat van de modules:

  • Beslagen
  • Vet- en kookdegen
  • Bladerdeeg
  • of voldoet aan één van de overige toelatingsvoorwaarden voor sequentieel geordende modules van het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs.

Lessenrooster / inschrijven

Klik hier om het lessenrooster te openen

Stage banketbakkerij

Je verwerft competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een banketbakker specialiteiten bladerdeeg en vet- en kookdegen bereidt, verwerkt, bakt, afwerkt en bewaart en verpakt. De activiteiten uit de voorgaande modules worden herhaald, omdat deze bijkomende onderliggende competenties bevatten: het gaat hier over een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • bereiden, verwerken en bakken van specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen;
  • het afwerken van specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen;
  • het bewaren en verpakken van specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

De cursist beschikt over het deelcertificaat van de modules:

  • Beslagen
  • Vet- en kookdegen
  • Bladerdeeg

Lessenrooster / inschrijven

1795-49

Verkoop (banket)bakkerij- en aanverwante producten

Je leert afgewerkte bakkerij- en aanverwante producten uitstallen, bewaren en verpakken, klanten informeren en producten verkopen. Bakkerij- en aanverwante producten zijn producten uit de bakkerij en banketbakkerij, chocolade-, suiker-, marsepein- en ijsproducten.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het uitstallen van (banket)bakkerij- en aanverwante producten in de etalage of de toonbank;
  • het bewaren en verpakken van (banket)bakkerij- en aanverwante producten;
  • het informeren van de klanten over (banket)bakkerij- en aanverwante producten;
  • het verkopen van de (banket)bakkerij- en aanverwante producten.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
40 lestijden

De cursist beschikt over deelcertificaten van een aantal modules uit het studiegebied VOEDING, cluster bakkerijopleidingen, met een gezamenlijke duur van minstens 160 Lt.

Lessenrooster / inschrijven

1790-44

Organisatie (banket)bakkerij- en aanverwante producten

Je leert de voorraad opvolgen en beheren, de productie plannen en bestellingen plaatsen, goederen ontvangen en de levering controleren, de financiële en administratieve gegevens opvolgen, alsook vaktechnieken, hygiëne en voedselveiligheid opvolgen.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het plannen van de productie;
  • het opvolgen van de voorraad en het maken van de bestellingen;
  • het ontvangen van goederen en producten en het controleren van de leveringen;
  • het opvolgen van de financiële en administratieve gegevens;
  • het opvolgen van vak-technieken, hygiëne en veiligheid.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

De cursist beschikt over deelcertificaten van een aantal modules uit het studiegebied VOEDING, cluster bakkerijopleidingen, met een gezamenlijke duur van minstens 160 Lt.

Lessenrooster / inschrijven

1791-45