Bakker

Van de geur van versgebakken brood wordt werkelijk iedereen goedgezind! Brood is wereldwijd immers een belangrijk voedingsmiddel en de Belg zet het gemiddeld twee keer per dag op tafel. Dat het dagelijks aanschuiven is bij de plaatselijke bakker, mag dan ook niet verwonderen. Sla je graag een praatje met klanten, maar zit je het liefst met je handen in het deeg? Dan is de opleiding ‘bakker’ van Qrios écht iets voor jou. De enorme verscheidenheid aan broden, maakt het beroep nog interessanter.

Inhoud

De beroepsopleiding "Bakker" bestaat uit volgende modules:

  • Broden en harde luxe: 80 lesuren                                
  • Zachte luxe: 80 lesuren                                                                                            
  • Taarten op basis van gistdegen: 80 lesuren                                                   
  • Gerezen bladerdeeg: 80 lesuren 
  • Specialiteiten broden en harde luxe: 80 lesuren 
  • Specialiteiten zachte luxe en taarten op basis van gistdegen: 40 lesuren 
  • Specialiteiten gerezen bladerdeeg: 40 lesuren 
  • Dieetproducten bakkerij: 80 lesuren 
  • Stage bakkerij: 160 lesuren 
  • Verkoop (banket)babberij- en aanverwante producten: 80 lesuren 
  • Organisatie (banket)bakkerij en aanverwante: 80 lesuren      

 

 

Praktisch

Neem voor je individueel traject contact op met de campus: 013 33 88 98.
840 lesuren. Via het modeltraject kan je je certificaat in 2 jaar behalen.

 

 

 

Lessenrooster / inschrijven

5642-16

Broden en harde luxe

Je leert de technieken om op uitvoerend niveau gewone broden en harde luxedegen te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken, te bewaren en te verpakken, met aandacht voor de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van gistdegen voor broden en harde luxedegen;
  • het afwerken van broden en harde luxedegen;
  • het bewaren en verpakken van broden en harde luxedegen.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

Broden en harde luxe   Lesuren Start Einde Inschrijven
Campus SINT-MARTINUS Herk-de-stad (Oude Tramweg 5)dinsdag 18:00 - 22:05 05 sep 2017 10 jan 2018inschrijven
1779-33

Zachte luxe

Je verwerft de technieken om op uitvoerend niveau zachte luxedegen te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken, te bewaren en te verpakken, met aandacht voor de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van zachte luxedegen;
  • het afwerken van zachte luxedegen;
  • het bewaren en verpakken van zachte luxedegen.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

1781-35

Taarten op basis van gistdegen

Je verwerft de technieken om op uitvoerend niveau taarten op basis van gistdegen te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken, te bewaren en te verpakken, met aandacht voor de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van taarten op basis van gistdegen;
  • het afwerken van taarten op basis van gistdegen;
  • het bewaren en verpakken van taarten op basis van gistdegen.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

Taarten op basis van gistdegen   Lesuren Start Einde Inschrijven
Campus SINT-MARTINUS Herk-de-stad (Oude Tramweg 5)vrijdag 18:00 - 22:05 08 sep 2017 10 jan 2018inschrijven
1780-34

Gerezen bladerdeeg

Je verwerft de technieken om op uitvoerend niveau gerezen bladerdeeg te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken, te bewaren en te verpakken, met aandacht voor de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van gerezen bladerdeeg;
  • het afwerken van gerezen bladerdeeg;
  • het bewaren en verpakken van gerezen bladerdeeg.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september
80 lestijden

Instapvrije module

Lessenrooster / inschrijven

Gerezen bladerdeeg   Lesuren Start Einde Inschrijven
Campus SINT-MARTINUS Herk-de-stad (Oude Tramweg 5)vrijdag 18:00 - 22:05 08 sep 2017 10 jan 2018inschrijven
1782-36

Specialiteiten broden en harde luxe

Je leert specialiteitenbroden en harde luxedegen bereiden, verwerken, bakken, afwerken, bewaren en verpakken. Je verwerft competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een bakker moet kunnen functioneren. De activiteiten uit de voorgaande modules worden herhaald, omdat deze bijkomende onderliggende competenties bevatten: het gaat hier over een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van gistdegen voor specialiteiten broden en harde luxedegen;
  • het afwerken van gistdegen voor specialiteiten broden en harde luxedegen;
  • het bewaren en verpakken van gistdegen voor specialiteiten broden en harde luxedegen

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

De cursist beschikt over het deelcertificaat van de modules:

  • Broden en harde luxe;
  • Zachte luxe;
  • Taarten op basis van gistdegen;
  • Gerezen bladerdeeg;

Lessenrooster / inschrijven

1786-40

Specialiteiten zachte luxe en taarten op basis van gistdegen

Je leert specialiteiten zachte luxedegen en taarten op basis van gistdegen bereiden, verwerken, bakken, afwerken en bewaren en verpakken. Je verwerft competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een bakker moet kunnen functioneren. De activiteiten uit de voorgaande modules worden herhaald, omdat deze bijkomende onderliggende competenties bevatten: het gaat hier over een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van gistdegen voor specialiteiten broden en harde luxedegen;
  • het afwerken van gistdegen voor specialiteiten broden en harde luxedegen;
  • het bewaren en verpakken van gistdegen voor specialiteiten broden en harde luxedegen

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
40 lestijden

De cursist beschikt over het deelcertificaat van de modules:

  • Broden en harde luxe;
  • Zachte luxe;
  • Taarten op basis van gistdegen;
  • Gerezen bladerdeeg;

Lessenrooster / inschrijven

1787-41

Specialiteiten gerezen bladerdeeg

Je leert specialiteiten gerezen bladerdeeg bereiden, verwerken, bakken, afwerken en bewaren en verpakken. Je verwerft competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een bakker moet kunnen functioneren. De activiteiten uit de voorgaande modules worden herhaald, omdat deze bijkomende onderliggende competenties bevatten: het gaat hier over een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van specialiteiten gerezen bladerdeeg;
  • het afwerken van gistdegen van specialiteiten gerezen bladerdeeg;
  • het bewaren en verpakken van specialiteiten gerezen bladerdeeg;

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
40 lestijden

De cursist beschikt over het deelcertificaat van de modules:

  • Broden en harde luxe;
  • Zachte luxe;
  • Taarten op basis van gistdegen;
  • Gerezen bladerdeeg;

Lessenrooster / inschrijven

1788-42

Dieetproducten bakkerij

Je leert dieetproducten voor bakkerij bereiden, verwerken, bakken, afwerken en bewaren en verpakken op basis van een elementaire kennis van voedings- en dieetleer. Je verwerft competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een bakker moet kunnen functioneren. De activiteiten uit de voorgaande modules worden herhaald, omdat deze bijkomende onderliggende competenties bevatten: het gaat hier over een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van gistdegen voor dieetproducten;
  • het afwerken van gistdegen voor dieetproducten;
  • het bewaren en verpakken van gistdegen voor dieetproducten;

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

De cursist beschikt over het deelcertificaat van de modules:

  • Broden en harde luxe;
  • Zachte luxe;
  • Taarten op basis van gistdegen;
  • Gerezen bladerdeeg;

Lessenrooster / inschrijven

Dieetproducten bakkerij   Lesuren Start Einde Inschrijven
Campus SINT-MARTINUS Herk-de-stad (Oude Tramweg 5)dinsdag 18:00 - 22:05 05 sep 2017 10 jan 2018inschrijven
1789-43

Stage bakkerij

Je past competenties die in de voorgaande modules werden aangeleerd, toe in een reële werkomgeving.

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het bereiden, verwerken en bakken van gistdegen;
  • het afwerken van bakkerijproducten.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
160 lestijden

De cursist beschikt over het deelcertificaat van de modules:

  • Broden en harde luxe
  • Zachte luxe
  • Taarten op basis van gistdegen
  • Gerezen bladerdeeg
  • of voldoet aan één van de overige toelatingsvoorwaarden voor sequentieel geordende modules van het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs.

Lessenrooster / inschrijven

1822-76

Verkoop (banket)bakkerij- en aanverwante producten

Je leert afgewerkte bakkerij- en aanverwante producten uitstallen, bewaren en verpakken, klanten informeren en producten verkopen. Bakkerij- en aanverwante producten zijn producten uit de bakkerij en banketbakkerij, chocolade-, suiker-, marsepein- en ijsproducten.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het uitstallen van (banket)bakkerij- en aanverwante producten in de etalage of de toonbank;
  • het bewaren en verpakken van (banket)bakkerij- en aanverwante producten;
  • het informeren van de klanten over (banket)bakkerij- en aanverwante producten;
  • het verkopen van de (banket)bakkerij- en aanverwante producten.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
40 lestijden

De cursist beschikt over deelcertificaten van een aantal modules uit het studiegebied VOEDING, cluster bakkerijopleidingen, met een gezamenlijke duur van minstens 160 Lt.

Lessenrooster / inschrijven

1790-44

Organisatie (banket)bakkerij- en aanverwante producten

Je leert de voorraad opvolgen en beheren, de productie plannen en bestellingen plaatsen, goederen ontvangen en de levering controleren, de financiële en administratieve gegevens opvolgen, alsook vaktechnieken, hygiëne en voedselveiligheid opvolgen.

 

Inhoud

De nadruk ligt op:

  • het plannen van de productie;
  • het opvolgen van de voorraad en het maken van de bestellingen;
  • het ontvangen van goederen en producten en het controleren van de leveringen;
  • het opvolgen van de financiële en administratieve gegevens;
  • het opvolgen van vak-technieken, hygiëne en veiligheid.

In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.

Praktisch

september, januari
80 lestijden

De cursist beschikt over deelcertificaten van een aantal modules uit het studiegebied VOEDING, cluster bakkerijopleidingen, met een gezamenlijke duur van minstens 160 Lt.

Lessenrooster / inschrijven

1791-45